Telefon
WhatsApp

Patent Başvuru

Gündelik hayatta karşımıza çıkan birçok yenilik ve geliştirme, örneğin yangın söndürme için bir duman dedektörü veya ergonomik bir kulaklık tasarımı patentle koruma altına alınmıştır ve bu buluş sahiplerine milyonlarca dolar kazandırmıştır.

Araştırma ve geliştirme faaliyetleri sırasında keşfettiğiniz yenilikleri, 'Patent / Faydalı Model' belgesi ile koruma altına alarak, üçüncü tarafların bunları kullanmasını engelleyebilir, kendinize eşsiz bir pazar yaratabilir veya yaptığınız teknik geliştirmelerin sonucunda elde ettiğiniz patent belgesini lisans yoluyla kiraya verebilir, yeni bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz.

Bileşim Patent, buluşlarınızı hem ulusal hem de uluslararası düzeyde izlemeniz ve korumanız için başvuru süreçlerinden hukuki süreç yönetimine, patent araştırmalarından ticari değer oluşturmaya kadar her aşamada kapsamlı destek sunmaktadır.

Rekabet üstünlüğü sağlayan entelektüel sermayenize ve değerlerinize sahip çıkma konusunda Bileşim Patent her zaman yanınızda.

Çözüm Odaklı Buluşlar

Birçok gelişmiş ülkenin teknolojik üstünlüğünün arkasındaki nedenlerden biri, AR-GE çalışmaları sonucu ortaya çıkan yeni teknolojileri patentle koruma altına almalarıdır. Yenilikçi ve sorunlara çözüm sunan icatlar, patent koruması altına alınmalıdır. Patent, rakiplere karşı rekabet avantajı sağlamanın önemli bir yoludur

Türkiye'de buluşlar, patent ve faydalı model başvuruları olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılarak koruma altına alınabilir.

Patent ve faydalı model başvuruları, dünya çapında yenilik araştırmasına tabi tutulurlar. Mevcut teknolojiye kıyasla yeni teknik özellikler içeren icatlar, faydalı model koruması altına alınırken, aynı zamanda şaşırtıcı bir etki yaratan icatlar, patent koruması elde edebilirler."

Yurt Dışında Nasıl Patent Başvurusu Yapabilirim?

Patent başvuruları sadece tescil edildikleri ülkelerde geçerli olur. Bu nedenle, buluşunuzu yurt dışında koruma altına almak istiyorsanız, hangi ülkelerde koruma istediğinizi belirleyerek, o ülkeye doğrudan veya o ülkenin üyesi olduğu bölgesel/uluslararası patent sistemleri aracılığıyla başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Birden fazla ülkede aynı anda başvuru yapmayı planlıyorsanız, belirtilen uluslararası sistemlere başvurarak zaman ve maliyet açısından avantaj sağlayabilirsiniz.

Yurt dışında patent başvurusu üç farklı şekilde gerçekleştirilebilir: ulusal başvuru, uluslararası patent işbirliği anlaşması aracılığıyla başvuru ve bölgesel topluluk sistemleri üzerinden başvuru.

Ülkesel Başvuru

Patent veya faydalı model başvurusunun ilgili ülkenin resmi kurumuna, o ülkedeki bir vekil aracılığıyla yapıldığı bir süreçtir. Başvuru süreci genellikle araştırma ve inceleme aşamalarını içerir ve koruma süreleri ülkelere göre değişiklik gösterir. Yıllık ücretler ise bazı ülkelerde başvuru sonrası ödenirken, bazı ülkelerde belge alındıktan sonra ödenir ve ödeme dönemleri de ülkeden ülkeye farklılık gösterir.

PCT Başvurusu

Dünya genelinde geçerli olan bir patent başvuru sürecidir. Başvuru işlemleri, İsviçre merkezli WIPO (World Intellectual Property Organisation / Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu) tarafından yürütülür ve PCT'ye 157 ülke üyedir. Ayrıca, PCT'ye üye 4 topluluk sistemi bulunmaktadır (EPO, EAPO, ARIPO, OAPI).

PCT başvurusu sonucunda başvuru sahiplerine, dünya çapında yapılmış yenilik araştırması sonuçlarını içeren bir araştırma raporu sunulur. Bu rapor sayesinde, buluşlarının patentlenebilirliği hakkında bir ön fikir sahibi olurlar ve hangi ülkelere geçiş yapacaklarına (ulusal aşama başvurusu) karar verirler. Bu sayede, araştırma raporu içeriğine göre ulusal aşama başvurusu yapılacak ülke sayısı artırılabilir veya azaltılabilir.

PCT başvurusu ayrıca, ortak bir araştırma raporu düzenlendiği için başvuru sahiplerine maliyet avantajı sağlar. Ayrıca, PCT başvurusu ulusal aşama geçiş için başvuru sahiplerine 30/31* aylık bir süre tanır (*İlk başvurudan itibaren). Ancak PCT başvurusu, belgelendirme sürecini içermez, bu nedenle koruma talep edilen ülkeler için direkt olarak o ülkelere veya üye oldukları topluluk sistemlerine geçiş yapmak gereklidir.

EPC - Avrupa Patent

Patent başvuru süreçleri, Almanya'da yerleşik olan EPO (European Patent Office / Avrupa Patent Ofisi) tarafından yürütülmektedir.

EPC'ye üye 38 ülke bulunmaktadır, Türkiye de dahil (Ayrıca, Bosna Hersek, Karadağ, Fas, Moldova, Tunus ve Kamboçya gibi ülkelerde Avrupa Patent başvuru korumasından yararlanılabilmektedir, talep edildiği takdirde).

Bu 38 ülkeden 12'si PCT üzerinden doğrudan ulusal aşama başvurularını kabul etmez ve PCT üzerinden sadece Avrupa Patent Başvurusu aracılığıyla geçişi kabul eder.

Avrupa Patent Başvurusu, toplamda araştırma, inceleme, belge ve validasyon (belge geçerlilik) aşamalarından oluşur, belge aşamasına kadar 4 aşamayı kapsar.

Avrupa Patent Başvurusu belge aldıktan sonra, koruma talep edilen ülkelerde validasyon işlemi gerekmektedir (belgenin geçerliliği için).

Avrupa Patent Başvurusu, başvuru tarihinden itibaren 20 yıl boyunca koruma sağlar. • Avrupa Patent Başvurusu için 3. yıldan itibaren her yıl yıllık ücretler ödenir.

EAPO - Avrasya Patent

Patent başvuru işlemleri, Rusya merkezli olan EAPO (Eurasian Patent Office / Avrasya Patent Ofisi) tarafından yürütülür.

EAPO'ya 8 ülke üyedir ve PCT üzerinden geçişte Avrasya Patent Başvurusu zorunlu değildir.

Avrasya Patent Başvurusu, üye olan tüm ülkelerde ortak bir patent alma imkanı sunar.

Tek bir inceleme süreci uygulanır.

Başvuru belge aldığında, tüm üye ülkelerde belge almış kabul edilir, ancak koruma istenen ülkelerde yıllık harçlar ödenmelidir.

GCC - Körfez İşbirliği Konseyi

Patent başvuru işlemleri, Suudi Arabistan merkezli GCC (Gulf Cooperation Council / Körfez İşbirliği Konseyi) tarafından yürütülür.

GCC'ye 6 ülke üyedir.

GCC patent sistemi PCT'ye dahil değildir, ancak GCC patent sistemi üyesi olan tüm ülkeler PCT'ye üyedir.

GCC başvurusu, topluluğa üye tüm ülkelerde ortak bir çatı altında patent alma imkanı sunar.

Tek bir inceleme süreci uygulanır.

Başvuru belge aldığında, tüm üye ülkelerde belge alınmış sayılır.

Başvurunun korunabilmesi için yıllık harçlar ödenmelidir.

Bize Soru Sorun

Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.

İLETİŞİM